Smaakt alle natuurwijn naar zure appelsap?

Posted by on Dec 9, 2019 in Uncategorized | No Comments

Nee! Het is een makkelijk argument van de natuurwijncritici. Zij pikken er de slechtst gemaakte natuurwijn uit en denken dat ze dit label op elke natuurwijn kunnen plakken. Ja, een mooi gemaakte natuurwijn is troebel, want niet gefilterd om meer smaak over te houden! En ja, soms is natuurwijn zuurder dan reguliere wijn. Door de natuurlijke fermentatie en het weglaten van niet-natuurlijk productietrucjes blijft er soms meer zuur over. Maar net zo vaak ook niet. En door uitsluitend gebruik te maken van druifeigen gisten, proef je veel meer de omgeving waarin de druif is opgegroeid. Je proeft de boerderij als het ware. Mooie voorbeelden daarin vind ik het Italiaanse Selvadolce en het Kroatische Roxanich. Het kan zo maar zijn dat je daardoor geen chardonnay herkent in een chardonnay ‘vin nature’. Het zet je brein aan het werk, je gaat buiten de wijnkaders denken. Natuurwijn levert een waaier aan ongeĆ«venaarde smaken op en die laat ik je graag proeven!

Leave a Reply

Your email address will not be published.